Fascinerende bestemming in Zuid-Afrika – de Drakensbergen

Bekijk onze reizen  
Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een fabelachtig avontuur in Zuid-Afrika?  Wat dacht je van een wandeling over de rug van een draak?

De Drakensbergen in Zuid-Afrika hebben hun naam te danken aan de eerste Nederlandse kolonisten die het gebergte ‘Drakensberge’ noemden. En inderdaad, de markante rotsformaties van de bergketen doen denken aan de gekartelde rug van een gigantische draak.

Waarom een bezoek aan de Drakensbergen bovenaan jouw lijstje met reisbestemmingen in Zuid-Afrika moet staan, verraden we je in dit artikel.

Waar liggen de Drakensbergen? 

De Drakensbergen lopen langs de grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho in zuidelijk Afrika. Ze beginnen in het noordoosten van Zuid-Afrika, in de provincie Mpumalanga en lopen door de provincie KwaZulu-Natal naar Lesotho. Met een lengte van ongeveer 1000 kilometer is het Drakensgebergte een indrukwekkend landschap met steile klippen, diepe ravijnen en schilderachtige valleien.

Drakensberg-4

Bron: Canva

Wandelen in de Drakensbergen – majestueuze toppen beklimmen

Kenmerkend voor het landschap van de Drakensbergen zijn de indrukwekkende bergtoppen, diepe valleien, wilde rivieren en klaterende watervallen en een rijkdom aan dier- en plantensoorten. Daarom zijn de Drakensbergen ook een geliefde bestemming voor natuur- en outdoorliefhebbers. 

Tijdens een wandeling in de bergen kun je genieten van spectaculaire uitzichten op het omliggende landschap.

De hoogste top van de Drakensbergen is de Thabana Ntlenyana met een hoogte van 3482 meter. 

In de Drakensbergen vind je verschillende routes en paden – voor alle leeftijden en fitnessniveaus, zodat iedereen kan genieten van de adembenemende schoonheid van deze streek. 

Wie op zoek is naar een onvergetelijke belevenis, mag een wandeling langs de Panoramaroute niet overslaan. Hier wachten je adembenemende panorama’s, indrukwekkende watervallen en unieke rotsformaties.

De Drakensbergen hebben niet alleen prachtige uitzichten en wandelpaden te bieden, maar ook talrijke andere mogelijkheden voor outdoor activiteiten, zoals klimmen en mountainbiken.

Drakensberg viewpoint

Bron: Canva

De dierenwereld van de Drakensbergen – adelaars, antilopen en nog veel meer!

In de Drakensbergen kom je daadwerkelijk fabelachtige wezens tegen.
Misschien geen draken, maar wel een dierenwereld die even fascinerend als veelzijdig is. 
Adelaars cirkelen hoog in de lucht en antilopen grazen vredig op de groene weides. Maar dat is nog lang niet alles!

In de verschillende nationale parken vind je nog veel meer andere dieren, zoals elandantilopes of klipspringers. 

Tip: de beste reistijd voor een safari is in de Zuid-Afrikaanse winter (juni tot augustus/september), als het gras lager staat en het gemakkelijker is om wilde dieren op een afstand te bekijken.

Drakensberg-eagle

Bron: Canva

Nationale parken en natuurreservaten – het unieke landschap beschermen

Om de prachtige natuur in deze omgeving te kunnen beschermen, hebben de Drakensbergen ook nationale parken en natuurreservaten. Zeer de moeite waard is het Royal Natal Park voor de mooiste watervallen en rivieren en Afrika’s dierenwereld van heel dichtbij. Een paar van de bekendste bezienswaardigheden zijn het amfitheater in het park en de Tugela Falls – met een hoogte van 948 meter één van de hoogste watervallen ter wereld.
Lesotho is vanaf hier gemakkelijk te bereiken en biedt nog meer onvergetelijke hoogtepunten op jouw reis door de natuur van Zuid-Afrika. 
 
Informatie: als duurzaam gecertificeerde reisorganisator hechten wij bij Africaventura veel waarde aan het beschermen van de natuur. Daarom gaan we bij onze reizen uiterst respectvol om met het milieu en zetten we ons actief in voor de bescherming van de natuur en haar unieke schatten. 

Royal Natal Parkwale

Bron: Canva

Cultuur en geschiedenis 

De Drakensbergen hebben niet alleen adembenemende natuurspektakels te bieden, maar geven ook een fascinerend kijkje in de rijke cultuur en hartelijke gastvrijheid van de plaatselijke bevolking. Er zijn meerdere gelegenheden om kennis te maken met de cultuur en geschiedenis van deze streek.

Door een bezoek aan één van de bergdorpen leer je meer over de tradities en levenswijze van de plaatselijke bevolking en hun gastvrijheid. 

De Drakensbergen zijn bovendien rijk aan historische plaatsen, van oeroude rotsschilderingen tot relicten uit een ver verleden.

De San leven sinds mensenheugenis in deze streek en hebben talrijke rotstekeningen achtergelaten. In totaal zijn tot nu toe in ongeveer 600 grotten of rotsplateaus in de buurt van de Drakensbergen bijna 35 000 individuele tekeningen van dieren, jachttaferelen en rituelen ontdekt.


san-people-BPBron: Canva

Culinaire hoogtepunten van de omgeving – geniet van lokale specialiteiten

Wie de Drakensbergen in Zuid-Afrika bezoekt, mag de culinaire highlights van de regio niet overslaan.

In de keuken van de Drakensbergen kom je invloeden tegen uit Lesotho en Natal en van de verschillende bewoners van de streek.

Vooral vleesgerechten van de Braai of traditionele stoofpotten zoals Potjiekos zijn hier erg populair. Maar je vindt hier ook veel vegetarisch lekkers, zoals groenteschotels of heerlijke salades.

Welke gerechten je op je Zuid-Afrikareis écht moet proeven, verraden we je hier.


south-africa-braai-3Bron: Canva

Als je een onvergetelijke reis door Zuid-Afrika plant, moeten de Drakensbergen bovenaan je lijstje staan. Je zult in de ban raken van dit adembenemende en meeslepende natuurlandschap – op één van de wandelingen door schilderachtige valleien of op het moment dat je een majestueuze adelaar hoog in de lucht ontdekt.

Bekijk onze reizen  

 

Ontvang exclusieve reisaanbiedingen naar de meest unieke bestemmingen in Afrika

Contact

  • Contact
  • ✆ +31 55 808 0369
  • service@africaventura.nl
  • ma - vr | 09.00 - 16.00
  • Ventura TRAVEL Gmbh
  • Lausitzer Str. 31
  • 10999 Berlin, Germany

2022 Africaventura , een merk van Ventura TRAVEL GmbH Alle rechten voorbehouden