In de Zuid-Afrikaanse keuken worden veel ingrediënten gebruikt die tijdens de koloniale periode zijn geïntroduceerd. In de tijd van de slavenhandel werden nieuwe voedingsmiddelen ingevoerd uit andere delen van de wereld, zoals Maleisië en Indonesië. De Boeren, de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten die in de 17e en 18e eeuw naar Zuid-Afrika emigreerden, introduceerden ook nieuwe ingrediënten en bereidingswijzen. De traditionele gebruiken en gerechten van de inheemse bevolking gingen echter niet verloren.
De Zuid-Afrikaanse keuken is dus geen uniform geheel en weerspiegelt de rijke culinaire tradities van de verschillende gemeenschappen die in het land wonen. Vlees, pap en kruiden spelen een belangrijke rol in de lokale keuken, waarbij lamsvlees het populairst is, gevolgd door rundvlees.
In dit artikel bespreken we 11 gerechten die je zeker niet mag missen tijdens je reis naar Zuid-Afrika.
Biltong - gedroogd vlees
Biltong wordt vaak geserveerd als snack en bestaat uit gedroogd vlees. Meestal wordt rundvlees of wildvlees gebruikt, maar er zijn ook versies met struisvogelvlees. Het vlees wordt gemengd met verschillende ingrediënten en kruiden zoals azijn, koriander, peper, suiker en chilipepers. Daarna wordt opgehangen om te drogen. Het was oorspronkelijk vooral populair omdat het niet gekoeld hoefde te worden. Tegenwoordig eten vleesliefhebbers het graag omdat het veel eiwitten en weinig vetten bevat.
Biltong - Bron: canva
Boerewors - Zuid-Afrikaanse worst
Het woord boerewors komt van de Afrikaanse en de Nederlandse woorden boer (boer) en wors (worst). Deze gegrilde worst is een van de populairste en bekendste gerechten van Zuid-Afrika en je vindt hem bij straatkraampjes, bij sportevenementen en in restaurants. De worsten zijn meestal gemaakt van rundergehakt, maar ook van varkens- en lamsvlees, en zijn gekruid met koriander, nootmuskaat en zwarte peper. De opgerolde worsten worden gegrild of gebakken en vervolgens geserveerd met pap. Deze maïsmeelpap met tomatensaus (braaisaus) mag bij geen enkele barbecue (braai) in Zuid-Afrika ontbreken.
Boerewors - Bron: canva
Een authentieke braai is een culinaire ervaring die je niet mag missen tijdens een reis naar Zuid-Afrika. Braai is ontstaan in de townships van Johannesburg, waar slagers in het weekend vlees grilden op barbecues om op straat te verkopen. Tegenwoordig komen lokale gemeenschappen in het weekend bijeen voor een braai om samen te eten. Bezoek een braai en geniet van een bruisende sfeer, goede muziek en vele soorten vlees!
Bobotie – Traditionele vleesschotel
Dit gerecht is ook een favoriet van veel Zuid-Afrikanen. Gehakt wordt gebakken met specerijen, kruiden en gedroogde vruchten en vervolgens overgoten met een mengsel van ei en melk en dan verder gebakken. Het wordt meestal geserveerd met gele rijst en gegarneerd met banaan of groenten. Bobotie komt oorspronkelijk uit de kolonies in Jakarta en wordt daarom vaak bereid met kerriepoeder.
Bobotie - Bron: canva
Bunny chow – gevuld brood met kipcurry
Dit gevulde witte brood is fastfood, maar je kunt het ook in veel restaurants krijgen. Het brood is meestal gevuld met kipcurry en er zijn nu ook versies met andere soorten brood en vullingen.
Bobotie - Bron: canva
Koeksister (ook Koeksuster) – suikerzoete lekkernij
Deze typisch Zuid-Afrikaanse lekkernij bestaat uit een gefrituurde koek die is gedrenkt in siroop. Om het te maken wordt het deeg gevlochten, gefrituurd in olie en vervolgens overgoten met suikersiroop. Het resultaat is een kleverige snack die je koud eet. Letterlijk om je vingers bij af te likken! Het lijkt een beetje op een donut. Dit gerecht vindt zijn oorsprong bij de Cape Malay, een bevolkingsgroep in Zuid-Afrika.
Koeksister - Bron: canva
Masonja of Amasonja – wormige Delicatesse
Dit gerecht is geschikt voor avontuurlijke eters, want het hoofdingrediënt zijn wormen. De mopane worm is eigenlijk de groenblauwe, stekelige rups van de mot Gonimbrasia Belina, die leeft van de bladeren van de mopane boom. De worm is in Zuid-Afrika een populaire delicatesse, vooral op het platteland. Kinderen en vrouwen verzamelen de rupsen van de onderste takken van de bomen, ontdoen ze van hun ingewanden, koken ze in zout water en drogen ze in de zon. Mopane wormen zijn rijk aan eiwitten en het is nu ook een populaire snack voor toeristen geworden.
Gewoonlijk worden mopane wormen gebakken en gegeten met tomaten, knoflook, pinda's, pepers en uien. Maar je kunt mopane wormen ook toevoegen aan een stoofpotje of gewoon rauw en vers uit de boom eten.
Potjiekos – een speciale stoofpot
Dit stoofpotje, waarvan de naam verwijst naar de pot waarin het wordt bereid, bestaat uit vlees, groenten, rijst en aardappelen. Het geheel wordt langzaam boven een houtvuur gekookt in een grote ronde gietijzeren kuip met een los deksel. De oorsprong van potjiekos gaat terug tot de Nederlandse kolonisten die deze manier van stoofpotten bereiden introduceerden. Voor potjiekos kunnen verschillende soorten vlees en kruiden worden gebruikt. Het gerecht is erg populair en kent zoveel variaties dat er in Zuid-Afrika vaak wedstrijden voor de beste potjiekos worden gehouden.
Potjiekos - Bron: canva
Vetkoek – de allround dumpling
Vetkoek is een gefrituurde dumpling met een hartige of zoete vulling en kan daarom gegeten worden als ontbijt of tussendoortje of als iets lekkers bij de koffie of thee. De populairste vullingen zijn gehakt, jam, honing en stroop. De veelzijdige dumplings zijn uitgegroeid tot de populairste fastfoodgerechten van Zuid-Afrika.
Vetkoek - Bron: canva
Chakalaka en Pap – lekker vegetarisch
Chakalaka en pap zijn een belangrijk onderdeel van de Zuid-Afrikaanse keuken. Chakalaka is een groentegerecht van uien, tomaten, paprika's, wortelen, bonen en kruiden, dat vaak koud wordt opgediend. Pap lijkt op polenta en is een zetmeelrijk gerecht gemaakt van witte maïs. Chakalaka en pap worden vaak geserveerd met gegrild vlees, brood, salades en stoofschotels.
Chakalaka - Bron: canva
Cape-Malay Curry – Maleisische kruidenkunst
In de 17e eeuw vestigden de Nederlanders en Fransen zich in Kaapstad. Ze brachten slaven mee uit Indonesië, India en Maleisië, die hun specerijen en traditionele kookmethodes bleven gebruiken. De aromatische kruiden zoals kaneel, saffraan, kurkuma en chili, gecombineerd met lokale producten, resulteerden in geurige curry's en stoofschotels die ook nu nog populair zijn in de regio. Maleisische Kaapse curry's zijn meestal kipcurry's geserveerd met gele rijst.
Malva pudding – zoete verleiding
De op Nederlandse recepten gebaseerde malvapudding is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen pudding, maar een sponscake met abrikozenjam. De nog warme malvapudding wordt opgediend met een warme roomsaus. Deze caloriebom is niet alleen smeuïg, maar ook ongelooflijk lekker.
Malva pudding - Bron: canva
Als je een rondreis door Zuid-Afrika maakt, moet je deze traditionele gerechten zeker proberen.