Grillige rotsformaties, bonte bloementapijten en heel veel geschiedenis: wie de prachtige Cederbergen in het westen van Zuid-Afrika bezoekt, maakt kennis met het voortdurend veranderende gezicht van dit in het natuurreservaat Cape Floral gelegen landschap. De Cederbergen bestaan uit vier bergketens die bijna parallel aan elkaar lopen. Dankzij de rijke flora en fauna zijn de landschappen rondom de Cederbergen in 2004 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.
De toppen van de honderd kilometer lange bergketen zijn meer dan 2.000 meter hoog met daartussen imposante rotsformaties. Bergbeklimmers zijn gek op de roestkleurige bergen. Een bijzonder highlight zijn de historische muurschilderingen, gemaakt door de San, de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika.
Het gebied rondom de Cederbergen is ongeveer 70.000 hectare groot en loopt vanaf de Middelberg-pas in de buurt van Citrusdal tot de Pakhuis-pas bij Clanwilliam in het noorden. Vanuit Kaapstad ben je binnen drie uur bij de bergketen.
De bergen van de Clanwilliam cederbomen
De Cederbergen hebben hun naam te danken aan de inheemse Clanwilliam ceders. Deze boomsoort stond, voordat de Europeanen kwamen, overal vanaf een hoogte van 1.500 meter. Als gevolg van de kolonisatie door de Europese nieuwkomers in het gebied is er tegenwoordig nog maar een fractie over van deze imposante boomsoort. Daarom staat de ceder onder natuurbescherming en mag het hout niet meer gebruikt worden. Het reservaat ‘Cederberg Wilderness Reserve‘ bestaat sinds 1973. Sindsdien is de meeste landbouw uit het gebied verdrongen om plaats te maken voor inheemse planten- en diersoorten.
Rijke flora en fauna
Natuurliefhebbers kunnen in de Cederbergen hun hart ophalen. De bergregio is namelijk doorspekt van bonte bloementapijten die in de Zuid-Afrikaanse lente (augustus en september) in volle pracht staan. Wie in augustus bijvoorbeeld de Biedouw Vallei bezoekt, wordt getrakteerd op een kleurenspektakel van inheemse bloemen. In de wintermaanden is het hier kaal en droog. Als er op het juiste moment voldoende regen valt, verandert het landschap in een bloemenzee.
Dan kun je hier bijvoorbeeld de zogenaamde fynbos vegetatie bewonderen met prachtige bloemen zoals de Nemesia, de Lachenalia, de Babiana of de Ixia. En ook Rooibos kom je hier overal tegen. De plant van deze populaire theesoort is afkomstig uit de Cederbergen. En verder vind je hier de succulenten uit de ecoregio Succulenten-Karoo.
Dierenliefhebbers komen in de Cederbergen ook aan hun trekken. De meest voorkomende dieren zijn bavianen, antilopen, klipdassen en klipspringers. Er is ook een kans dat je tijdens een wandeltocht een Afrikaanse wilde kat of Kaapse vos tegenkomt. Daarnaast leven bijzondere dieren zoals stekelvarkens, honingdassen, de Kaapse otter, aardvarkens (soort miereneter) en Kaapse luipaarden ook in dit gebied, al zijn die wat lastiger te spotten.
Bron: Canva
Rotsschilderingen: een blik in het verleden
Zuid-Afrika is bekend om zijn rotsschilderingen, voor de rotstekeningen van de Cederbergen zijn goed bewaard gebleven. Ze zijn lang geleden gemaakt door de voorouders van de San die als halfnomaden rondtrokken door de uitgestrekte landschappen van zuidelijk Afrika. Tegenwoordig wonen de San vooral in de Kalahari-woestijn.
Op de soms wel 8000 jaar oude schilderingen zijn verschillende diersoorten te zien, zoals olifanten, luipaarden en elandantilopen, maar er zijn ook mensen en mens-dier-wezens afgebeeld. Je ziet jachttaferelen, kuddes en nog veel meer. Sommige afbeeldingen hebben bovendien een religieuze achtergrond.
De kunstenaars maakten de schilderingen met behulp van uit aarde gewonnen oker en met kool en witte leem. De kunstwerken zijn onder andere te bezichtigen in de grotten en rotsen van Stadsaal, Truitjieskraal of Varkkloof.
Grotten en rotsformaties: eldorado voor wandelaars en bergbeklimmers
Kenmerkend voor de Cederbergen zijn de indrukwekkende rotsen die door natuurgeweld bizarre vormen hebben aangenomen. Het gebied is daarom heel geliefd bij wandelaars en klimmers en bij iedereen die houdt van grillige landschappen.
Stadsaal
Eén van de beroemdste grotten in dit gebied is de grot van Stadsaal op de Uitkyk-pas. Door wind en weer is daar een waar doolhof ontstaan van openingen, zalen en zuilen, waarin je op spannende ontdekkingstocht kunt.
De plek heeft daarnaast ook een politieke geschiedenis. De leiders van de nationale partij kwamen er voor geheime ontmoetingen, voordat ze in 1948 aan de macht kwamen. Daardoor kreeg de grot de naam Stadsaal (Afrikaans voor raadhuis). Eind 19e eeuw werd de grot al voor politieke boodschappen gebruikt. Zo zijn de namen van belangrijke politici uit deze tijd als historische graffiti op de muren van de grotten te bewonderen.
Bron: Canva
Maltese Kruis
Een van de meest indrukwekkende rotsformaties van de Cederbergen is het zogenaamde Maltese Kruis. Deze rotszuil die aan een uit de kluiten gewassen kruis doet denken, is bereikbaar via een lichte tot middelzware, drie uur durende wandeling door het droge struikenlandschap. Onderweg kom je langs grote en kleine rotsen en aan de horizon zie je de toppen van de bergketen. Een picknick aan de voet van de rots is vooral in het Zuid-Afrikaanse voorjaar een sprookjesachtige ervaring, omdat dan overal om je heen de bloemen in bloei staan.
Bron: Canva
Wolfsburg Crack en rotsbogen
Nog meer spannende wandeltochten kun je maken naar de Wolfsburg kloof en de nabijgelegen rotsboog. Je loopt door het Sandrift gebied meerdere uren steil omhoog. Midden tussen de gigantische rotsen zijn hier drie smalle kloven ontstaan, waar je doorheen kunt wandelen. De tweede kloof is ook voor de ongeoefende wandelaar goed te doen. De weg naar de derde kloof betekent af en toe flink klimmen, maar dan word je ook beloond met een imposante aanblik – mits je het juiste equipment bij je hebt.
Zodra je de claustrofobisch werkende Wolfsburg kloven achter je hebt gelaten, loop je verder omhoog naar het plateau. In een voettocht van een uur bereik je ‘The Arch‘, een reusachtige rotsboog die ontstaan is door wind en regen.
Klimmen
Als je op zoek bent naar de beste klimwanden in de omgeving, ga dan naar Truitjies Kraal – een rotslandschap met ontelbare steile wanden die luisteren naar aparte namen zoals Punks in the Cederberg, Rattlesnape Arête of Dragon’s Liar.
Het klimgebied is onder andere bekend onder de zogenaamde vrije klimmers zoals de Amerikaan Todd Skinner. En daardoor heb je op verschillende manieren het gevoel dat je paden bewandelt van historisch belang.
Zowel beginners als gevorderden komen in Truitjies Kraal aan hun trekken. Je kunt hier sportklimmen, traditioneel klimmen, maar ook boulderen. Andere klimgebieden die de moeite waard zijn in de Cederbergen zijn Rooiberg, Tafelberg en Rocklands.
Bron: Canva
Rivieren en ravijnen
Tussen de rotswanden slingeren ontelbare rivieren door de ravijnen van de Cederbergen. Bijvoorbeeld de Kliphuisrivier, de Doringrivier en de Eselbankrivier. Na een inspannende beklimming kun je hier een verfrissende duik nemen in het koele water of met een rubberboot de rivier afzakken. De beste reistijd voor een raftingtocht in de Cederbergen is aan het einde van de Zuid-Afrikaanse winter, van juli tot oktober. De zomers zijn hier namelijk gortdroog. Pas na regenval vullen de canyons zich met water, waardoor de stroompjes gedurende de wintermaanden aanzwellen tot woest kolkende rivieren. Adrenaline gegarandeerd!
Wie geen zin heeft in water en kou, kan uitgebreid wandelen langs de oevers van de rivieren. Loop bijvoorbeeld eens naar de schilderachtige Disa Pool, die je langs de Kromrivier, via een lichte, ongeveer 15 kilometer lange wandeling bereikt. Daar wacht je tussen de rotsen een natuurpool voor een verfrissende duik en een adembenemende waterval, omringd door prachtige bloemen.
Veel mensen zien Cederberg over het hoofd als ze een bezoek aan Zuid-Afrika maken, maar voor ons is het echt een must-see. De unieke natuur, imposante landschappen en geschiedkundige rijkdom zijn niet te missen. Daarom brengen we tijdens enkele van onze rondreizen door Zuid-Afrika een bezoek aan de regio.
Wil je de Cederbergen zelf zien? Op onze website vind je meer informatie over groepsreizen en individuele reizen naar Zuid-Afrika.