Madagaskar avontuur – de ultieme rondreis door een land vol diversiteit

Bekijk onze reizen  
Madagaskar

Ben je op zoek naar een onvergetelijk avontuur, ver weg van de platgetreden toeristische paden, op plekken waar je diverse en unieke indrukken kunt opdoen? Wat dacht je van een fascinerend rood eiland, midden in de Indische Oceaan? Dan is een reis naar Madagaskar perfect voor jou. In dit artikel lees je wat je op een rondreis door Madagaskar kunt verwachten.

Ongerepte natuur

Madagaskar is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Van overweldigende berglandschappen tot weelderige regenwouden en adembenemende kusten. Op dit eiland is een ongelooflijke verscheidenheid aan flora en fauna te ontdekken.

Unieke flora & fauna

Op reis door Madagaskar kom je niet alleen langs prachtige stranden en indrukwekkende natuurfenomenen, maar kun je ook genieten van een dierenwereld die je nergens anders tegenkomt. De beroemde maki’s leven bijvoorbeeld alleen op Madagaskar. Deze bijzondere primaten leven in de bossen van het land, waar jij ze van dichtbij kunt bewonderen.

De beste manier om de natuurlijke schoonheid van het landschap en de bijzondere verscheidenheid aan diersoorten op het eiland te ontdekken en tegelijkertijd te helpen bij het beschermen van de natuur, is door een nationaal park te bezoeken.

Hierna stellen we je 3 nationale parken voor die je op jouw reis door Madagaskar echt moet bezoeken.

Nationaal park Tsingy de Bemaraha

Dit park ligt in het district Antsalova in de streek Melaky in Madagaskar en bestaat uit twee delen: ʽLittle Tsingyʼ en ʽBig Tsingyʼ.

In het natuurreservaat Tsingy de Bemaraha staat je het volgende te wachten:

 • Spectaculaire, puntvormige kalksteenformaties die in het Malagassisch Tsingy worden genoemd. Ze zijn wereldwijd uniek en meer dan 160 miljoen jaar oud.
 • De rotsformaties in het park zijn zo indrukwekkend dat de UNESCO ze op de werelderfgoedlijst heeft gezet.
 • In het zuiden wordt het reservaat begrensd door de canyon van de Manambolo-rivier, die voor een schilderachtige coulisse zorgt.
 • Onder de Tsingy bevindt zich bovendien een uitgebreid grottenstelsel met ondergrondse meren en rivieren.
 • In de bossen, meren en mangroven van het park vind je een groot aantal endemische dieren, zoals reptielen, amfibieën, vleermuizen en maki’s.
 • Je krijgt de gelegenheid een vleermuizengrot te bezoeken.
 • Dankzij de talrijke wandelpaden door het park, kun je op een unieke manier de omgeving verkennen.
 • Bovendien kun je het park ontdekken in een piroge – een traditionele kanovormige boot. 

Tsingy de Bemaraha

Bron: Canva

Nationaal park Isalo

Dit natuurreservaat ligt in het zuidwesten van de streek Ihorombe, waar je je op de volgende hoogtepunten kunt verheugen:

 • Een uniek reliëf dat bekend staat om zijn verscheidenheid.
 • Het rotsmassief doet denken aan het Wilde Westen in Amerika en wordt ook wel het ʽColorado van Madagaskarʼ genoemd.
 • In het park wisselen woestijn en groene canyons elkaar af, waarbij in de verschillende rivieren natuurlijke zwembaden zijn ontstaan.
 • Je kunt hier wandelingen van een paar uur tot meerdere dagen maken.
 • Tijdens je verblijf kom je vast en zeker maki’s en andere inheemse diersoorten tegen.

Isalo national park

Bron: Canva

Nationaal park Ranomafana

Ranomafana, wat in het Malagassisch ʽhete bronnenʼ betekent, is een prachtig tropisch regenwoud. Het park is het op twee na grootste park van het land en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Hier kun je: 

 • Onder begeleiding van een plaatselijke natuurgids wandelingen van een paar uur tot meerdere dagen door de onberoerde natuur maken.
 • Ontspannen in de warmwaterbronnen met helende eigenschappen en genieten van het weldadige effect.
 • Wandelen door de ondoordringbare bossen en daarbij planten ontdekken en inheemse dieren tegenkomen, zoals twaalf verschillende soorten maki’s, verschillende soorten vleermuizen, tenreks, mungo’s, kameleons en meer dan honderd vogelsoorten.
 • Het park is ook een belangrijk leefgebied voor de gouden halfmaki, een uiterst zeldzame en bedreigde makisoort.

Ranomafana national parkBron: Canva

Duurzaam reizen

Met een bezoek aan dit nationale park kom je niet alleen in aanraking met de adembenemende natuur en dierenwereld van Madagaskar, maar kun je ook de plaatselijke gemeenschappen helpen bij het beschermen van die natuur.

Want de unieke Malagassische fauna en dan in het bijzonder de maki’s worden door illegale houtkap en stropers bedreigd met uitsterving. Dankzij de nationale parken hebben deze dieren een veilig heenkomen en kunnen de bezoekers ze in hun natuurlijke omgeving observeren. Bovendien zijn deze parken van onschatbare waarde voor het behoud van inheemse plantensoorten en voor het hele ecosysteem op het eiland.

Vind jij duurzaam reizen belangrijk? Wij ook!

Africaventura is een duurzame en gecertificeerde reisorganisator. Ontdek hier hoe je samen met Africaventura verantwoord kunt reizen. 

Onberoerde stranden en prachtige kustlandschappen

Het eiland Madagaskar is niet alleen bekend om zijn veelzijdige dieren- en plantenwereld, maar ook om de paradijselijke stranden en idyllische duikplekken. 

Eén van de bekendste spots is Nosy Be, een eiland voor de noordwestkust van Madagaskar. 

 • Hier vind je witte zandstranden, kristalhelder water en een ontspannen eilandleven.
 • Nosy Be is bovendien een geliefde bestemming voor liefhebbers van watersporten zoals duiken en snorkelen, omdat je hier een enorme diversiteit aan zeeleven hebt. 
 • Pak je snorkeluitrusting dus en duik in de fascinerende onderwaterwereld van het koraalrif.

Nosy Be madagascarNosy Be - Bron: Canva

Afgezien van Nosy Be zijn er ook andere stranden rondom het eiland Madagaskar die een bezoek waard zijn. 

 • Bijvoorbeeld het strand van Ifaty, aan de zuidwestkant van het eiland. Met zijn schilderachtige zonsondergangen en de rustige sfeer is dit een ideale plek om te ontspannen. 
 • Hier kun je naar hartenlust zonnen, in het turkooisblauwe water zwemmen of een strandwandeling maken.

Ifaty beach madagascarIfaty - Bron: Canva

Ook zeer de moeite waard op Madagaskar zijn de walvissen die in juli en augustus door de Straat van Mozambique trekken. Een unieke en adembenemende ervaring die je niet wilt missen.

Natuurspektakel – de fascinerende baobab-laan

Wie graag fotografeert kan niet om een bezoek aan de ʽAllée des Baobabʼ oftewel de baob-laan heen. De imposante baobab-bomen worden wel 30 meter hoog en bieden een heel bijzonder beeld. Oorspronkelijk maakten ze deel uit van een gigantisch regenwoud – nu zijn er nog maar 12 baobabs over en van het oorspronkelijke regenwoud resteert nog maar 10%. De zonsondergang verandert het landschap in een magisch schouwspel en biedt de perfecte gelegenheid voor adembenemende opnames van dit indrukwekkende landschap.

Authentiek Madagaskar – beleef de culturele verscheidenheid van het eiland

Als je in Madagaskar bent, moet je zeker kennismaken met de cultuur van de plaatselijke bevolking. Het eiland is een smeltkroes van verschillende invloeden en tradities die in talrijke facetten van het dagelijkse leven tot uitdrukking komen.

Van traditionele dansen en muziek tot ambachtelijk handwerk en culinaire lekkernijen; er is veel te ontdekken en te beleven.

De Malagassische cultuur kenmerkt zich door een unieke mix van Afrikaanse, Aziatische en Europese invloeden die je ook weer terugziet in de bijzondere architectuur en gastronomie van het land.

Een fantastische manier om in contact te komen met de cultuur is bijvoorbeeld een bezoek aan de lokale markten van Antananarivo of Nosy Be. Daar vind je niet alleen verse streekproducten, maar ook handgemaakte kunst, kleding en souvenirs.

Antananarivo marketBron: Canva

Steden vol contrasten – Andsirabe en Antananarivo 

Als je een reis naar Madagaskar plant, moet je echt de steden Andsirabe en Antananarivo bezoeken.

 • Andsirabe is bekend om zijn warmwaterbronnen, herenhuizen, traditionele bierbrouwerijen, edelsteenfabrieken en om zijn koloniale architectuurmix met Engelse, Franse en Scandinavische invloeden. 
 • In Antananarivo vind je veel historische gebouwen en monumenten, zoals het Koninklijk Paleis Rova van Antananarivo met bijbehorende musea. De stad heeft ook een groot aantal restaurants, waar je de traditionele Malagassische keuken kunt uitproberen en bars voor een fijn nachtleven. 

antanarivoAntananarivo - Bron: Canva

Het rondstruinen in historische stadjes en dorpen biedt je een fascinerende blik in het verleden. Proef van de heerlijke gerechten met de verschillende etnische invloeden en laat je verleiden door de aroma’s en smaken.

Madagaskar is een reisbestemming waar je ongetwijfeld onvergetelijke ervaringen zult opdoen. Ga eens weg van de platgetreden paden en ontdek het authentieke Madagaskar. We garanderen je dat je dingen zult zien die je nergens anders op de wereld vindt. 

Bekijk onze reizen  

 

Ontvang exclusieve reisaanbiedingen naar de meest unieke bestemmingen in Afrika

Contact

 • Contact
 • ✆ +31 55 808 0369
 • service@africaventura.nl
 • ma - vr | 09.00 - 16.00
 • Ventura TRAVEL Gmbh
 • Lausitzer Str. 31
 • 10999 Berlin, Germany

2022 Africaventura , een merk van Ventura TRAVEL GmbH Alle rechten voorbehouden