PROEF DE KAAPSE WIJNLANDEN

Bekijk onze reizen  
Zuid-Afrika

Net buiten Kaapstad liggen de Kaapse wijnlanden. In dit prachtige heuvellandschap vol wijnranken wordt een van de populairste exportproducten van Zuid-Afrika geproduceerd. De wijnhuizen met perfect onderhouden tuinen en wijngaarden maken een paar van de beste wijnen ter wereld. In de 17e eeuw begonnen Nederlandse en Franse kolonisten hier al met de wijnbouw en nu staat dit gebied bekend om de succesvolle wijngaarden en innovatieve wijnmakers. Een bezoekje aan een paar wijngaarden is een must tijdens een reis naar Zuid-Afrika. Het maakt niet uit of je de lokale wijnen voor het eerst ontdekt of ze al kent en deze complexe, goede wijnen nu rechtstreeks bij de bron wilt proeven.

 

Het is niet voor niks dat je de namen Stellenbosch en Franschhoek waarschijnlijk al kent. Deze regio's produceren een paar van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen. Maar het zijn niet de enige goede wijnregio's. Constantia, Durbanville en Paarl zijn ook fijne bestemmingen voor wijnliefhebbers. Er zijn maar liefst honderden wijngaarden in het land, met soms wel honderden jaren historie en traditie. Tijdens een bezoek aan de Kaapse wijnlanden geniet je niet alleen van goede wijnen, maar ook van de mooiste vergezichten, heerlijk eten en extra luxe zoals een spa.

STELLENBOSCH

Stellenbosch is een historisch stadje en dat is goed te zien aan de gebouwen in de Kaaps-Hollandse bouwstijl. Al sinds de 17e eeuw wordt hier wijn gemaakt en één ding is duidelijk: oefening baart kunst. Met verschillende terroirs en voldoende regen is dit een ideale regio om perfecte druiven te kweken. Er zijn in dit wijndistrict meer dan 200 wijnmakers en je vindt er ook de enige universiteit in het land waar je wijnbouw kunt studeren. Het is een bekende wijnregio met veel verschillende wijngaarden om te bezoeken. Elke wijnliefhebber ontdekt hier wel een nieuwe verrassende wijn. 

STELLENBOSCH-africa

Delaire Graff is een zeer luxe wijnhuis, 'Delaire' betekent zelfs 'uit de hemel'. De huidige eigenaar is een diamanthandelaar en de mousserende wijnen zijn vernoemd naar juwelen. Met lodges, beroemde restaurants, boetieks en een spa met een infinity pool biedt een bezoekje aan deze wijngaard de ultieme luxe. 

De oudste bekende wijnkelder van Zuid-Afrika is te vinden in Spier en komt uit 1692. De wijngaard is ruim 2700 hectare groot en is een World Winery Foundation Conservation Champion. Ze hebben deze prijs gekregen voor hun inzet voor de bescherming van de biodiversiteit in de regio en omdat ze op een innovatieve manier energie besparen. Naast een bijzondere historie en verantwoorde productieprocessen biedt Spier ook mooie ervaringen. Het proeflokaal heeft uitzicht op een pittoreske dam en in de zomer kun je heerlijk picknicken op het terrein van de wijngaard. Ze hebben ook een unieke proeverij met chocolade en bijpassende wijnen. Dat mag je niet missen! 

Als je naar Zuid-Afrika gaat, ga je vast ook op safari. Wat dacht je van een wijnsafari? Bij het Jordan Wine Estate kun je de wijngaard verkennen in een Land Rover. Je gaat 's avonds op pad en hebt bij zonsondergang een schitterend uitzicht op de Valsbaai en Tafelbaai. En een fles wijn uit de wijngaard mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je reis door het landschap. 

nara japan (5)

 

FRANSCHHOEK

Franschhoek staat bekend als de culinaire hoofdstad van de Kaap. Ze maken hier net zulke goede wijnen als in Stellenbosch, maar de wijnroute is een stuk minder druk. De wijngaarden worden omringd door bergen en je vindt er een paar van de beste restaurants van Zuid-Afrika. Er zijn ook boetiekhotels voor als je wat langer wilt genieten van wat de regio allemaal te bieden heeft.

GlenWood Vineyards ligt aan een 'geheim' weggetje net buiten Franschhoek. Deze boetiek wijnboerderij heeft een fantastisch uitzicht op een dam en de bergen en wordt omringd door lokale flora en fauna. Met een beetje geluk spot je er zelfs zeldzame Kaapse luipaarden. GlenWood produceert niet alleen een goede Grand Duc en lekkere wegdrinkwijnen, maar ook een lijn met de naam Save Our Rhinos. Met de opbrengst van deze lijn steunen ze dierenbeschermingsprojecten zoals een neushoornweeshuis en maatregelen tegen stropers. 

nara japan (6)

Aan de voet van de Simonsberg ligt Babylonstoren. Dit is een van de oudste wijngaarden van Zuid-Afrika en is gevestigd op een historische Kaaps-Hollandse wijnboerderij. De boerderij heeft acht hectare aan tuinen met lokale planten, fruitbomen en groenten. Hun Farm Shop is de perfecte plek om mooie souvenirs te scoren en in de Scented Room koop je artisanale zepen en essentiële oliën. Daarnaast hebben ze ook een heerlijke spa en in het restaurant serveren ze lekkere gerechten met bijpassende wijnen uit het proeflokaal.

De historische wijngaard Boschendal uit 1685 ligt ook aan de voet van de Simonsberg. De wijnboerderij heeft een eigen fruit- en groentetuin. Overnacht in een van de cottages, geniet van het adembenemende uitzicht op de bergen en ervaar de farm-to-table filosofie. Je kunt er wandelen over de paadjes door de boomgaarden en het fynbos en lekker zwemmen bij de dam.

Het is heerlijk om door de Franschhoek-vallei te fietsen, maar je kunt ook de Wine Tram nemen voor een hop-on hof-off tour langs allerlei wijngaarden. De dubbeldekker tram volgt acht verschillende routes en onderweg heb je schitterend uitzicht op de vallei en maak je kennis met verschillende wijngaarden. Maar er is nog veel meer te doen in Franschhoek: wandeltours, kunstrondjes, paardrijden... Krijg je al zin om de regio te ontdekken?

nara japan (7)

 

CONSTANTIA

Op slechts 15 minuten rijden van Kaapstad ligt de wijnregio Constantia op de hellingen van de Tafelberg. Deze wijnregio stamt uit 1685 en is daarmee de oudste wijnregio van het land. Er zijn een aantal oude wijngaarden en wat kleinere wijnproducenten. Je voelt je er ver weg van de stad, zonder daar ver voor te hoeven reizen. We raden je aan het gebied te verkennen op een e-bike en onderweg te stoppen bij wijnboerderijen voor wat lekkere snacks en wijntjes. 

Klein Constantia is een prachtige oude wijngaard. Ze maken hier Vin de Constance, een van de favoriete wijnen van Napoleon en Frederik de Grote. Het is een van de mooiste wijndomeinen van het land, met eeuwenoude bomen en uitzicht op de Valsbaai. De bistro op het terrein serveert gerechten van lokale ingrediënten en vintage wijnen van Klein Constantia. 

Constantia Glen is een nieuwere wijngaard uit de jaren negentig die snel bekend is geraakt om de luxe premium wijnen. Bezoekers kunnen de wijnmaker ontmoeten en een tour krijgen door de wijngaard die prachtig is gelegen tussen de Constantia-vallei en Tafelberg. Hun borrelplank met kazen en vleeswaren past goed bij de wijnen en dan vooral bij de premier sauvignon blanc. 

Africaventura-165

 

PAARL

De gladde granieten Paarlrots steekt uit boven de Paarlberg en geeft de regio zijn naam: Paarl betekent parel. Het is ook de op een na oudste wijnregio van Zuid-Afrika. Er zijn een aantal historische wijnhuizen en het gebied staat bekend om de kruidige rode en frisse witte wijnen. 

Wijnboerderij Nederberg is opgericht in 1791. Het landhuis is een nationaal monument en een goed voorbeeld van Kaaps-Hollandse architectuur. Nederberg heeft een lange geschiedenis van wijninnovatie en hun speciale gerechten en picknicks maken het een droombestemming voor foodies. De agenda staat boordevol leuke evenementen zoals concerten in de openlucht. 

Wijn en kaas passen altijd goed bij elkaar en bij Fairview weten ze daar alles van. De wijngaard teelt niet alleen Mediterrane druiven, maar maakt ook prijswinnende artisanale kazen. Tijdens begeleide wijnproeverijen met bijpassende kazen leer je bij Fairview hoe je optimaal geniet van deze combinatie. 

 

DURBANVILLE

De Durbanville-wijnvallei ligt in de Tygerberg-heuvels, op slechts 20 minuten van Kaapstad. Je vindt er twaalf wijngaarden en de beste fine dining restaurants van de regio. De wijngaarden hier produceren fruitige wijnen met een verfrissende smaak. 

Durbanville Hills biedt ook een wijnsafari, deze keer op de Tafelberg. Je rijdt de berg op via privéweggetjes waar je normaal niet mag komen en krijgt zo een unieke blik op de iconische berg. Een picknick met een flesje uit de wijngaard en uitzicht op de Leeuwenkop is een unieke ervaring die je niet mag missen.

Boetiek wijngaard Canto Wines staat bekend om hun moderne visie op wat een wijngaard kan bieden. Een hypermodern proeflokaal, een patio met uitzicht. picknicks in het weekend en maandelijkse yogalessen met als afsluiting een glaasje wijn: Canto Wines biedt het allemaal. Ze zijn gespecialiseerd in Méthode Cap Classique (MCC) wijnen, mousserende wijnen die op een traditionele manier worden gemaakt. Bij Canto Wines maken ze ook heerlijke macarons die verbazingwekkend goed passen bij een glas bubbels. 

nara japan (8)

 

PROOST OP ZUID-AFRIKA

Er is heel veel te zien en te doen in Zuid-Afrika en er is geen betere manier om in één keer kennis te maken met de landschappen, geschiedenis en culinaire cultuur dan tijdens een reis door de Kaapse wijnlanden. Wijn wordt al eeuwenlang gemaakt en vertelt een verhaal over het landschap en de mensen die er leven. En de drang om voortdurend te innoveren belooft veel goeds voor de toekomst van het land. Ga met ons mee en proef Zuid-Afrika in de Kaapse wijnlanden.

Ontvang exclusieve reisaanbiedingen naar de meest unieke bestemmingen in Afrika

Contact

  • Contact
  • ✆ +31 55 808 0369
  • service@africaventura.nl
  • ma - vr | 09.00 - 16.00
  • Ventura TRAVEL Gmbh
  • Lausitzer Str. 31
  • 10999 Berlin, Germany

2022 Africaventura , een merk van Ventura TRAVEL GmbH Alle rechten voorbehouden