De beste bieren van Zuid-Afrika

Bekijk onze reizen  
Zuid-Afrika

Bier en Zuid-Afrika passen gewoon goed bij elkaar. Dat komt vast door het zonnige weer, de relaxte vibes en omdat een biertje heerlijk is bij de braai.

Er worden nu heerlijke bieren gebrouwen in Zuid-Afrika. Door het hele land zijn er microbrouwerijen waar het bier met net zoveel zorg wordt gemaakt als de beroemde wijnen uit de regio.

Zuid-Afrikaans bier heeft een lange en interessante geschiedenis, die parallel loopt met de andere culturele veranderingen die het land de afgelopen eeuwen heeft doorgemaakt.

beer-south africa

Bron: Canva

Umqombothi is het originele Zuid-Afrikaanse bier. Het wordt door de Xhosa gemaakt van maïs en sorghummout, bevat weinig alcohol en staat bekend om het uitgesproken zure aroma. Het bier werd door mensen thuis gebrouwen en gebruikt tijdens ceremonies. Ook groepen zoals de Sotho en Zoeloes hebben hun eigen gefermenteerde dranken. 

biere-malt-de-sorgo-afrique-du-sud

Bereiding van sorghummoutbier - Bron : canva

Bier speelt ook een belangrijke rol in het traditionele leven van de Bantu. Voor dit bier wordt ook sorghummout gebruikt, maar de gegiste drank wordt niet volledig gefilterd. Daardoor lijkt het eindresultaat meer op voedsel dan op een drankje. 

Toen de Nederlanders in de jaren 50 van de 17e eeuw arriveerden, introduceerden zij hun eigen versie van bier en de Europese brouwtechnieken. In 1658 schreef Jan van Riebeeck van de VOC in zijn dagboek over het eerste bier dat werd gemaakt in Zuid-Afrika. Men dacht dat bier hielp om scheurbuik te voorkomen en daarom was het een belangrijk product voor de koopvaarders die het gebied aandeden. Het bier werd gemaakt van gerst en hop. Zo'n 150 jaar later kwamen de Britten en ook zij brachten hun eigen bierkennis mee. 

De eerste commerciële brouwerij in Zuid-Afrika werd opgericht in de jaren 90 van de 19e eeuw. Dit bedrijf maakte het nu nog steeds populaire Castle Lager. In eerste instantie werd het bier vooral gebrouwen om de dorst te lessen van iedereen die tijdens de gold rush naar Johannesburg was getrokken. 

Vandaag de dag is Zuid-Afrika verantwoordelijk voor een derde van de bierconsumptie van het continent Afrika. South African Breweries is de op een na grootste brouwerij ter wereld en produceert de meeste grote biermerken in het land, behalve de geïmporteerde bieren. Hier zijn onze tips voor als je de beste bieren van Zuid-Afrika wilt proeven, van prijswinnende bieren tot interessante craft bieren en de populairste biertjes.

 

Bekijk onze reizen naar Zuid-Afrika

 

De verschillende Zuid-Afrikaanse bieren: 

 • Castle Beer wordt nog steeds gezien als het nationale bier van Zuid-Afrika. Er zijn verschillende populaire soorten, zoals Castle Milk Stout, Castle Lager en Castle Lite. Ook is Castle sponsor van de Zuid-Afrikaanse voetbal-, cricket- en rugbyteams. 

 • Carling Black Label komt oorspronkelijk uit Canada, heeft meerdere internationale prijzen gewonnen en is erg populair in Zuid-Afrika. Het bier speelt een bijzondere rol in de lokale geschiedenis: door het woord Black in de naam was het geliefd bij de anti-apartheidsbeweging. Er was zelfs een Afrikaans gezegde: Black Label sê die bybel, dit betekent "Volgens de bijbel moet je Black Label drinken."

 • Lion Lager wordt in Zuid-Afrika gebrouwen sinds de jaren 1920. Dit veel verkochte biermerk beschouwt zichzelf als het bier van de arbeiders. Dankzij het lage alcoholpercentage en de goede balans tussen zoet en bitter drinkt het biertje lekker weg. 

 • South African Breweries produceert ook het pils Hansa Pilsner. Het wordt in het land verkocht sinds 1975 en de Saaz-hop geeft het een unieke volle smaak en fris aroma.

 • Het merk Flying Fish werd minder dan 10 jaar geleden gelanceerd en is langzaam gegroeid tot een van de favoriete biermerken in Zuid-Afrika. Ze produceren unieke bieren met verfrissende smaken zoals citroen, appel en sinaasappel.

 • In Zuid-Afrika wordt ook het Namibische bier Windhoek Lager veel gedronken. Dit bijzondere bier wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot, een decreet over de zuiverheid van bier dat in de 16e eeuw werden uitgegeven in Beieren. Volgens deze regels mag bier alleen gerst, hop en water bevatten. 

 • Wil je een echte Zuid-Afrikaanse ervaring? Proef dan een pakje Leopard Sorghum Beer. Ja echt, een pakje. Het bier heeft een laag alcoholpercentage en wordt op een traditionele manier gemaakt van maïs en zure melk. Tijdens de apartheid brouwde de zwarte gemeenschap dit bier thuis, omdat ze geen alcohol mochten drinken. Andere merken van dit traditionele bier zijn bijvoorbeeld Joburg. Chibuku, Tlokwe en iJuba.


beer-south africa-

Bron : canva

Microbrouwerijen:

 • De afgelopen jaren zijn er steeds meer microbrouwerijen ontstaan en er zijn er nu meer dan 200 in het land. De eerste microbrouwerij was Mitchell’s, deze werd in 1983 opgericht in Knysna. Ze begonnen klein en verkochten hun bier alleen in de buurt, maar de vraag werd zo groot dat ze nu verschillende soorten aanbieden en een tweede locatie hebben geopend.

 • De KZN Craft Revolution loopt voorop in de craftbierrevolutie en is opgericht om lokale producenten in Kwazulu-Natal te promoten. Bieren krijgen hun keurmerk als ze voldoen aan bepaalde kwaliteitsstandaarden. Bijna 20 brouwerijen uit de provincie doen mee aan de campagne om meer bekendheid te geven aan craft bieren uit de regio. 

 • Nog een bijzondere microbrouwerij is de Devil’s Peak Brewing Company uit 2012 die is vernoemd naar de bergtop waar de brouwerij onder staat in Kaapstad. Hun King Blockhouse IPA heeft meerdere keren de prijs voor het 'beste bier' gewonnen. 

 • Een andere prijswinnende brouwerij uit Kaapstad is de Afro Caribbean Brewing Company. Hun bieren zoals de Jungle Paradise IPA en Space Llama Double IPA hebben niet alleen aparte namen, maar zijn de afgelopen jaren ook benoemd tot het 'beste bier'. 

 • De Cape Brewing Company, ofwel CBC, biedt artisanale craft bieren op een boerderij aan de Spice Route aan de voet van de Paarlberg. Ze maken Duitse stijl ales zoals Bavaria IPA en een Weissbier. 

 • De Craft Brewers Association South Africa heeft een bierroute die net zoals populaire wijnroutes en culinaire routes langs bijzondere plekken in Zuid-Afrika loopt. Je kunt een route zoeken op het soort bier, de locatie of de naam van een brouwerij en je eigen reis samenstellen om het aanbod te proeven in verschillende regio's. Vergelijk de beschrijvingen zoals een vleugje nectarine, een hazelnootachtig aroma en een ondertoon van cacao, en ontdek hoe innovatief en spannend bieren kunnen zijn. 

 • Tijdens het SouthYeasters Summerfest in Kaapstad zie je goed dat bierbrouwen een nationale obsessie is. Deze lokale vereniging van thuisbrouwers organiseert een jaarlijkse competitie waar kleinschalige brouwers hun brouwsels delen en helemaal kunnen opgaan in de wereld van bier. 

 beer-south africa-2

Bron : Canva 

 

Er zijn zo veel opties, dat je zeker het perfecte biertje kunt vinden voor bij je Zuid-Afrikaanse maaltijd, of het nou gegrilde vis, een struisvogelsteak of iets anders lekkers van de braai is. 

Heb je al dorst gekregen? Welk bier wil je het liefste proeven? Ga met ons naar Zuid-Afrika en we vertellen je waar je het kunt vinden. 

 

Bekijk onze reizen naar Zuid-Afrika

 

Ontvang exclusieve reisaanbiedingen naar de meest unieke bestemmingen in Afrika

Contact

 • Contact
 • ✆ +31 55 808 0369
 • service@africaventura.nl
 • ma - vr | 09.00 - 16.00
 • Ventura TRAVEL Gmbh
 • Lausitzer Str. 31
 • 10999 Berlin, Germany

2022 Africaventura , een merk van Ventura TRAVEL GmbH Alle rechten voorbehouden