Vlees verhitten boven een vuur – of het nu gaat om barbecue, braden of gewoon grillen, deze manier van koken is populair over de hele wereld. In Zuid-Afrika staat het bekend als braai. Het komt uit het Nederlands en staat voor braaivleis (gegrild vlees) in het kort.
Braai betekent grillen, maar het is nog veel meer. In veel landen in zuidelijk Afrika, waaronder Namibië en Zuid-Afrika, is het een cultureel begrip, vooral in de Regenboognatie. Braai brengt mensen van alle verschillende leeftijden of huidskleuren en met verschillende talen samen.
Het wordt als cultureel en sociaal evenement gehouden in openbare ruimtes op speciale braaiplaatsen en privé bij de familie thuis. Braai is zo populair bij de Zuid-Afrikanen dat er een eigen tv-programma aan is gewijd, "The Ultimate Braai Master", dat de kijkers al tien jaar lang weet te boeien.
Wanneer is het tijd om te braaien?
Een bijzonder kenmerk van braai is de letterlijke tijdloosheid ervan. Braai kan worden gehouden op elk moment en voor elke gelegenheid. Op zondag, voor de rugby, met Kerstmis: Een Zuid-Afrikaan heeft geen excuus nodig om te braaien.
De meeste braais beginnen 's middags en duren vaak tot in de vroege uurtjes. Maar zelfs een koffie bereid boven het braaivuur bij een mini-braai als ontbijt is niet ongewoon voor een echte braailiefhebber.
Vooral tijdens de Zuid-Afrikaanse zomermaanden lijkt elke tuin in Zuid-Afrika naar braai te ruiken. Zelfs als het regent laten veel mensen zich er niet van weerhouden om te braaien en te barbecueën op een overdekt terras. En als het te hard stormt, schakelt men gewoon over op de indoor braai.
Bron: Canva
National Braai Day
Het belang van braai in het leven van de Zuid-Afrikanen blijkt duidelijk uit hoe nauw het populaire barbecue-evenement verbonden is met hun feestdag, Heritage Day.
De feestdag op 24 september dient elk jaar als een manier voor alle Zuid-Afrikanen om de culturele diversiteit van hun Regenboognatie te herdenken. En braai, in een land met elf officiële nationale talen, is een cultureel goed dat door alle Zuid-Afrikanen evenzeer wordt gewaardeerd.
Een poging in 2005 om Heritage Day officieel een andere naam te geven mislukte, maar veel mensen verwijzen sindsdien naar deze speciale dag als Braai Day. Op deze dag wordt braai in elk huis in elke stad in het hele land gevierd.
Meer dan alleen maar grillen
Maar wat heb je nodig voor een goede braai? Eerst en vooral: vuur! Denk er niet aan om braai te bereiden op een gasbarbecue. En houtskool wordt traditioneel ook niet gebruikt voor braai, ook al gebeurt dat tegenwoordig nog vaak. Een echte braaistand, zoals de barbecue wordt genoemd, wordt gestookt met het hout van de kameeldoornboom. Dit brandt bijzonder lang, en dat is belangrijk! Want braaien is een sociaal en culinair gebeuren dat tijd kost.
Kom daarom nooit met honger naar een braai. Het kan even duren voordat de braaimeester heeft besloten dat het vuur klaar is om te grillen. En waag het niet om de braaimeester te pushen. Hij weet precies waar hij mee bezig is. Een van de belangrijkste ongeschreven braairegels is om de baas niet te vertellen wat hij moet doen. Opdat niemand honger zou lijden, worden er tijdens het wachten meestal snacks en gedroogd vlees aangeboden.
Bron: Canva
En zelfs na de maaltijd speelt het vuur een belangrijke rol. Lang nadat het vlees gegrild is, blijft het branden. Bij het licht van het vuur staan of zitten mensen tot diep in de nacht bij elkaar en genieten ze van een van de belangrijkste redenen om te braaien (naast het vlees): het sociale samenzijn.
Breng & Braai of Chop ‘n Dop?
Voordat je op een uitnodiging voor een braai ingaat, moet je nagaan of je iets mee moet nemen. Meestal vind je hierover een hint op de uitnodiging zelf.
Als je bent uitgenodigd voor een bring and braai, kan je het beste van alles wat meenemen, omdat de gastheer alleen voor het vuur zorgt. Wat erop komt en wat erbij gegeten en gedronken wordt, is de verantwoordelijkheid van de gasten. Als je wat vlees, drinken en een bijgerecht meeneemt, zit je in dit geval goed.
Het is een beetje anders bij de Chop 'n Dop. Hier zorgen de gasten voor het vlees en de drank. Al het andere, bijgerechten en het vuur, wordt verzorgd door de gastheer.
Braai traditionnel - source : Canva
Braai-specialiteiten
Alles wat gegrild kan worden en lekker smaakt, komt op de braaistand terecht: Braai-klaar vlees bestaat uit rundvlees, lam, gevogelte, antilope, springbok, struisvogel en vis. Maïskolven en aardappelen zijn ook heerlijk op de braai. Deze worden vergezeld van salades, sandwiches en brood.
Geen braai is compleet zonder boerewors. Deze boerenworst, waarvan het vleesgehalte van 90% door de staat is gereglementeerd, wordt gemaakt van rund- en/of varkensvlees. Het wordt gekruid met koriander, nootmuskaat of kruidnagel. Het wordt gedraaid in een slak en doet het hart van elke braai-liefhebber sneller kloppen.
Boerewors. Bron: Canva
Ook essentieel voor een goede braai is de braaibroodjie. Dit is een gegrild broodje met vlees, kaas, uien, tomaten en chutney. De braaidroodjie kan het best worden gegrild in een scharnierend grillrooster, zodat je de braaidroodjie in één nonchalante handbeweging kan omdraaien zonder dat je iets van de heerlijke chutney diep in het vuur verliest.
Een onopvallende, maar onmisbare braaispecialiteit is de roosterkoek. De vertaling "gegrilde taart" klinkt avontuurlijk. Het is echter brood, of beter gezegd handige broodjes, die speciaal voor de braai vers worden bereid. Roosterkoek wordt idealiter vers van de grill gegeten als hij nog lekker warm is. Het kan worden gegeten met vlees, besmeerd met gezouten boter en eventueel abrikozenjam of belegd met cheddarkaas.
Roosterkoek. Bron: Canva
Chakalaka is een Zuid-Afrikaanse kruidensaus op basis van tomaten, wortelen, pepers en chilipepers. Ook bonen en witte kool en verse kruiden zoals kerrie, gember en koriander ontbreken niet. Chakalaka dient als saus of soep en maakt van elk braaigerecht een pittige traktatie.
Chakalaka. Bron: Canva
Een bijzonder avontuurlijke braaispecialiteit is Bier-Can Chicken. Een hele kip wordt dan gegrild met een bierblikje erin. De kip "zit" rechtop boven het open bierblikje, dat op zijn beurt op de braai staat. Het resultaat is een bijzonder sappige braaikip.
Bier-Can Chicken. Bron: Canva
Ten slotte is de stevige biltong een must op elke braai. Dit gezouten en gedroogde vlees met een speciaal mengsel van kruiden wordt gekauwd als snack terwijl men wacht op het hoofdgerecht.
Biltong. Bron: Canva
De lijst van mogelijke bijgerechten voor de braai is onuitputtelijk: pap (maïspap), snoekvispastei, aardappelsalade, knoflookbrood, bonensalade. Braai verenigt mensen van verschillende culturen en dus is er bijna geen lekkernij die ongewenst zou zijn op de braai. Met dit in gedachten: goede reis en geniet ervan!
Bezoek onze website voor meer informatie over onze reizen naar Zuid-Afrika.