Op 9 augustus is het National Women's Day in Zuid-Afrika. Deze nationale feestdag herdenkt een historisch moment uit 1956, toen 20.000 vrouwen een petitie naar het Uniegebouw brachten. Ze protesteerden tegen de pasjeswet waarbij zwarte mensen een speciaal persoonsbewijs bij zich moesten dragen. Dit persoonsbewijs werd gebruikt voor segregatie en onderdrukking tijdens de apartheid.
Moeders, dochters, tantes en zussen trokken naar het Uniegebouw om een verandering teweeg te brengen. Ze stonden een half uur in stilte voor het gebouw om geweldloos te strijden voor veranderingen. Ze zongen ook een lied met de tekst 'Now you have touched the women, you have struck a rock'. Deze zin wordt nu nog gebruikt om te beschrijven hoe sterk Zuid-Afrikaanse vrouwen zijn.
Bron: Canva
De mars werd geleid door de Federation of South African Women (FEDSAW), die in 1954 is opgericht in Johannesburg. De FEDSAW streed voor gelijkheid van alle vrouwen, ongeacht hun kleur of sociale status. Women's Day wordt sinds 1995 gevierd en herinnert Zuid-Afrikanen aan de strijd voor gelijke vrijheid en rechten. De dag heeft gezorgd voor meer gelijkheid van vrouwen en de aandacht gevestigd op zaken zoals opleidingskansen voor meisjes, het aantal vrouwen in het parlement en loonongelijkheid.
De geschiedenis van Zuid-Afrika zit vol bijzondere vrouwen. Hun kracht inspireert de volgende generatie meisjes en vrouwen, niet alleen binnen de landsgrenzen, maar in de hele wereld. We bespreken een paar sterke Zuid-Afrikaanse vrouwen om Women's Day te vieren.
THE BLACK MAMBA'S
Het enige dat sterker is dan één Zuid-Afrikaanse vrouw, is een groep Zuid-Afrikaanse vrouwen. De Black Mamba's zijn vrouwelijke activisten die in een deel van het Greater Kruger National Park strijden tegen stropers. Deze jonge vrouwen lopen patrouille door het 50.000 hectare grote Balule Nature Reserve om bedreigde neushoorns te beschermen. Ze hebben niet alleen het aantal stropersactiviteiten naar beneden gebracht, ze helpen ook bij natuurbescherming en zijn rolmodellen in hun community.
Bron: Africaventura
Caster Semenya is een van de beste sprintsters ter wereld en heeft meerdere Olympische medailles en wereldkampioenschappen op haar naam. Maar de beroemde Zuid-Afrikaanse hardloopster heeft een paar flinke obstakels moeten overwinnen. Ze moest geslachtstesten ondergaan, kreeg kritiek uit de sportwereld en heeft de aandacht gevestigd op problematische aannames over wat het betekent om een vrouw te zijn. Haar kracht maakt haar niet alleen een goede sportster, maar heeft er ook voor gezorgd dat discriminatie en schending van de mensenrechten in de sport onder de aandacht kwam.
Natalie du Toit was op haar scooter onderweg naar school toen ze werd aangereden door een auto. Haar onderbeen moest worden geamputeerd. Als zwemster begon ze alweer te zwemmen voordat ze weer had leren lopen. Een jaar na de amputatie won ze twee medailles bij de Gemenebestspelen en vestigde ze een wereldrecord. Ze was de eerste sporter met een handicap die zich kwalificeerde voor een finale met sporters zonder handicap en won goud tijdens de All-Africa Games. Daarna won ze nog meer gouden medailles bij de Paralympische Spelen.
De beroemde Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba is ook wel bekend als Mama Afrika en had veel hits in de jaren 50 en 60. Met haar nummer Pata werd ze internationaal populair en introduceerde ze Afrikaanse muziek in de rest van de wereld. Ze heeft opgetreden voor beroemdheden zoals John F. Kennedy, Bette Davis, Nina Simone, Miles Davis en Marlon Brando. Ze heeft haar succes ook gebruikt om de aandacht te vestigen op mensenrechten.
Op haar 21e begon Thato Kgatlhanye met Repurpose Schoolbags. Ze maakte milieuvriendelijke tassen ter vervanging van de plastic tassen die kinderen in haar buurt gebruikten voor school. Met upcycling en zonnetechnologie maakte ze lampen, zodat kinderen ook na zonsondergang kunnen studeren. Kgatlhanye krijgt veel erkenning voor haar werk. Ze heeft prijzen gewonnen, werkt samen met grote bedrijven, is benoemd tot 'Innovator of the Year' en is de jongste vrouw die is verschenen op de cover van Forbes Women Africa.
Foto door Vije Vijendranath
Als je verjaardag wordt uitgeroepen tot National Storytelling Day in Zuid-Afrika, weet je dat je een invloedrijke schrijfster bent. Gcina Mhlophe werd geïnspireerd door de verhalen die haar oma haar als kind vertelde. Ze is een bekende auteur, toneelschrijfster en artiest en reist de wereld over om te spreken in theaters. Sinds 2001 runt ze een campagne tegen analfabetisme met een jaarlijks boekenfestival. Mhlophe heeft verschillende eredoctoraten van universiteiten over de hele wereld en speelt een belangrijke rol bij het behoud van de Afrikaanse storytelling-tradities.
Bron: Canva
Navanethem Pillay was de eerste niet-witte vrouwelijke rechter bij het Hooggerechtshof en is een prominente figuur in het juridische systeem van Zuid-Afrika. Ze heeft ook gediend als hoge commissaris voor de Mensenrechten en was president van het Rwandatribunaal. Haar werk startte 50 jaar geleden, toen ze streed om gevangenen op Robbeneiland toegang te geven tot advocaten. Ze heeft zich ook ingezet voor slachtoffers van huiselijk geweld. In 2009 werd ze door Forbes Magazine uitgeroepen tot een van de krachtigste vrouwen ter wereld.
Verpleegster Lillian Clingo was jarenlang manager van de Phelophepa Health-Care Train die door het platteland van Zuid-Afrika rijdt. Dit ziekenhuis op wielen levert gezondheidszorg in delen van het land waar mensen anders geen toegang hebben tot medische hulp. De medewerkers bieden ook voorlichting over het voorkomen van ziektes en helpen bij het welzijn van mensen. Na haar werk op de trein is Clingo gaan werken voor een organisatie die zorgt voor kinderen met AIDS. Ze krijgt voor haar werk veel bewondering uit binnen- en buitenland en heeft haar leven helemaal ingericht om anderen te helpen.
Foto door Finding Dan | Dan Grinwis
De wereldberoemde Winnie Madikizela-Mandela was 38 jaar getrouwd met Nelson Mandela, waaronder de 27 jaar dat hij gevangen zat. Zij werd gemarteld, gevangen gezet en verbannen en streed hard voor een vrij Zuid-Afrika. Madikizela-Mandela heeft in 1985 de Robert F. Kennedy Human Rights Award ontvangen, was lid van het parlement en had een hoge functie binnen het Afrikaans Nationaal Congres. Ze is in 2018 op 82-jarige leeftijd overleden. Hoewel de naam Winnie Madikizela-Mandela ook gelinkt is aan geweld en controversie, heeft ze een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Zuid-Afrika.
Als er één ding is dat je kunt zeggen over Zuid-Afrika, is het wel dat het land altijd inspirerend is. En dat komt voor een groot deel door de mensen die er wonen. Artiesten, visionairs, zorgverleners, activisten: zij zijn onmisbaar voor dit land dat zich ook in de 21e eeuw blijft doorontwikkelen. En vrouwen zijn een bron van kracht voor Zuid-Afrika. Niet alleen de vrouwen die vroeger een belangrijke rol speelden, maar ook de vrouwen die nu bijdragen aan de identiteit van het land.
Vier in augustus de kracht van de vrouwen van Zuid-Afrika, maak op onze reizen kennis met hun verleden en ontmoet de jonge vrouwen die nu de wereld veranderen.