Safari: Zuidelijk Afrika vs. Oost-Afrika

Bekijk onze reizen  

Als je droomt over een safari in Afrika, vraag je je misschien af waar je het beste heen kunt gaan. Safari's in Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika zijn onvergetelijke ervaringen, maar er zitten grote verschillen tussen beide regio's.

Vroeger dachten mensen bij een safari vooral aan de weidse landschappen van Oost-Afrika. Na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990 en de daaropvolgende grote veranderingen in Zuid-Afrika, werd een nieuw landschap om wilde dieren te spotten populair.

Weet je nog niet waar je op safari wilt gaan? Lees dan dit overzicht van de verschillen tussen deze twee mooie regio's.

 

Locatie, locatie, locatie

Afrika is een enorm groot continent met afwisselende landschappen. De bijzondere natuur en culturen in dit werelddeel bepalen voor een groot deel de indrukken en je ervaringen tijdens je safari.

In Oost-Afrika vind je de majestueuze berg Kilimanjaro, de vlakten van de Serengeti, groene regenwouden en eilandjes in de Indische Oceaan. Tijdens safari's in Oost-Afrika spot je wilde dieren in Kenia, Tanzania, Oeganda en Rwanda. 

Ook Zuidelijk Afrika biedt enorme contrasten, van de dorre Kalahari-woestijn tot de spectaculaire Victoriawatervallen en de kleurrijke duinen van de Sossusvlei tot de wetlands van de Okavangodelta. In Zuidelijk Afrika kun je op safari in landen zoals Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe en zelfs Mozambique.

1-Jun-29-2022-07-21-32-84-AM

 

Hoe is het weer?

Verschillende landschappen betekent verschillende klimaten. En dat is zeker iets om rekening mee te houden als je de bush in trekt om wilde dieren te spotten. 

Oost-Afrika heeft een onverwacht koel en droog klimaat, ondanks dat het dicht bij de evenaar ligt. Dit betekent dat elke maand een goede maand is om er op safari te gaan. Wanneer je ook gaat, je kunt er wilde dieren zien. Er zijn wel twee regenseizoenen in de regio: de 'korte regens' in oktober en de 'lange regens' in april. De namen van deze perioden zeggen het al: in april kan het flink regenen. Safarikampen zijn dan lastig te bereiken en veel kampen zijn zelfs gesloten. Tijdens de 'korte regens' duren de buien niet lang en ze zijn lekker verfrissend in de hitte, dus dat kan ook een goede periode zijn om te reizen. 

In Zuidelijk Afrika stormt het veel tussen november en maart. De regen komt vooral met korte, hevige buien in de middag, dus het is nog steeds een goede tijd voor safari's. Het droge seizoen loopt van april tot oktober en is ideaal om wilde dieren te spotten. De begroeiing is laag en de dieren blijven in de buurt van waterbronnen.

 

Daar waar het wild is

Het goede nieuws is dat je zowel in Zuidelijk Afrika als in Oost-Afrika evenveel kans hebt om een olifant, leeuw of neushoorn te spotten. In Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika leven ook unieke vogels en zoogdieren die je alleen in de respectieve regio's kunt zien. Het verschil tussen de regio's zit hem vooral in de overvloed. In de Serengeti in Oost-Afrika kun je bijvoorbeeld enorm veel gnoes zien en in Botswana in Zuidelijk Afrika leven grote populaties olifanten. Over het algemeen zijn de wilde dieren in de weidse open vlakten van Oost-Afrika makkelijk en van ver spotten en zie je in Zuidelijk Afrika vooral grote groepen dieren, omdat daar minder ruimte is.

3-Jun-29-2022-07-21-35-10-AM

 

 

Hekken, faciliteiten en 4x4's

In beide regio's zie je veel dezelfde dieren, maar de manier waarop je ze ziet, is wel anders. Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika hebben elk een eigen safaristijl, met andere accommodaties en andere voertuigen om de parken mee te ontdekken.

Natuurgebieden worden natuurlijk niet voor niets beschermd en in Zuidelijk Afrika betekent dit meestal dat er een hek om de wildparken en reservaten staat. De parken zijn zo groot dat je de hekken meestal niet ziet. De hekken zijn er om de dieren en de dorpen in de omgeving van het park te beschermen. In Oost-Afrika kunnen de dieren zich vrij bewegen en zijn ze altijd op weg naar andere plekken. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de safari's. Je reist de migrerende dieren achterna en soms zijn de dieren ver weg van bepaalde lodges. 

De lodges in Zuidelijk Afrika lijken erg op hotels. In veel kampen in Oostelijk Afrika overnacht je juist in tenten in kampen die kunnen worden verplaatst. In Zuidelijk Afrika worden de safari's vaak georganiseerd door je lodge. Vroeg in de ochtend of laat in de middag ga je dan op pad in de omgeving van de lodge. De lodge is je thuisbasis waar je je tijdens de warmste uren van de dag kunt terugtrekken om te relaxen. De lodge verzorgt ook de voertuigen en gidsen voor je safari. 

Safari's in Oost-Afrika worden daarentegen meestal georganiseerd door touroperators en de kampen zijn gewoon steeds nieuwe plekken waar je overnacht tijdens je reis. De meeste dagen ben je een groot deel van de dag onderweg naar een andere plek, dus je reistijd in het voertuig is je tijd om te ontspannen.

4-Jun-29-2022-07-21-34-72-AM

In Oost-Afrika reis je in een gesloten voertuig. Vaak kan het dak open om foto's te maken. Tijdens safari's in deze regio breng je veel tijd door in het voertuig tussen de verschillende locaties. 

In Zuidelijk Afrika rijd je in open voertuigen door de omgeving van de lodge waar je verblijft. Vanuit dit soort voertuigen heb je vaak echt het gevoel dat je oog in oog staat met de dieren, want er is geen barrière tussen jou en de natuur. 

Reservaten en wildparken in Zuidelijk Afrika hanteren een maximum voor het aantal voertuigen dat tegelijk aanwezig mag zijn. In Oost-Afrika gelden er geen limieten en kan het soms erg druk zijn in bepaalde gebieden. 

Oost-Afrika heeft een langere historie op het gebied van safari's en daarom zijn er veel meer lodges en voertuigen. Vooral in vergelijking met het relaxte Zuidelijk Afrika, waar je reis persoonlijker kan aanvoelen.

2-Jun-29-2022-07-21-33-93-AM

 

De mensen die je ontmoet en de plekken die je bezoekt

Het is ook belangrijk om na te denken over wat je naast het spotten van wilde dieren nog meer wilt doen. In Zuidelijk Afrika kun je de safari aanvullen met sightseeing in Kaapstad of een bezoek aan de Victoriawatervallen. In Oost-Afrika kun je naar de Maasai of lekker naar het strand in Zanzibar.

Welke regio je ook kiest voor een safari in Afrika, het wordt zeker een magische ervaring! En als je niet kunt kiezen, dan ga je toch gewoon eerst naar de ene regio en dan naar de andere. We hebben handige guide voor je om te bepalen welk land het beste bij je past.

Het mooie van Afrika is dat het zo'n enorm groot en divers continent is. Als je er eenmaal bent geweest, blijf je terugkomen om andere plekken in dit indrukwekkende deel van de wereld te verkennen.

 

Bekijk onze reizen  

 

 

Ontvang exclusieve reisaanbiedingen naar de meest unieke bestemmingen in Afrika

Contact

  • Contact
  • ✆ +31 55 808 0369
  • service@africaventura.nl
  • ma - vr | 09.00 - 16.00
  • Ventura TRAVEL Gmbh
  • Lausitzer Str. 31
  • 10999 Berlin, Germany

2022 Africaventura , een merk van Ventura TRAVEL GmbH Alle rechten voorbehouden