Africaventura

Op de juiste manier op Safari

Geschreven door Admin | 21-mrt-2023 10:19:30

Do's & dont's voor dierentoerisme

De meeste mensen die een reis naar Afrika overwegen, kijken uit naar de wilde dieren die ze daar zullen zien. En gelijk hebben ze! Wie droomde als kind niet van een ontmoeting met een olifant of een leeuw? Maar hoe zorgen we ervoor dat dit onvergetelijke avontuur ethisch verantwoord verloopt?

Oorspronkelijk ging men op safari om te jagen. Met ‘The Big Five‘ wordt graag reclame gemaakt in de reiswereld. Het is een begrip dat door jagers werd gebruikt om de diersoorten aan te duiden die te voet heel moeilijk te jagen zijn.

Het gevolg van dit soort safari’s is choquerend. Leeuwen en luipaarden zijn door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) geclassificeerd als bedreigd. De savanneolifant heeft de status ‘ernstig bedreigd’. Volgens de IUCN lijst worden de zwarte en witte neushoorn met uitsterven bedreigd en de populatie van de Afrikaanse buffel wordt steeds kleiner.

Dat betekent niet dat je niet op safari mag gaan. Lokale gemeenschappen profiteren namelijk van ethische safari’s en weren schadelijke activiteiten, zoals stroperij en jagen uit deze gebieden. Ze helpen bij het beschermen van de dieren, op voorwaarde dat iedereen zich verantwoordelijk gedraagt. In verschillende delen van Afrika kun je zo'n safari doen.

Hoe weet je of de door jou geboekte safari wilde dieren helpt en niet schaadt? Er zijn veel safari’s, waarbij het welzijn van de dieren op de voorgrond staat. In de volgende lijst van Do’s en Don‘ts kom je erachter waar je tijdens jouw safari op moet letten. 

 

Doe dit niet op safari:

     1. Doe niet mee aan activiteiten waarbij dieren voor foto's poseren

Bijna alle dieren, waarmee jij je laat fotograferen, zijn als baby uit hun natuurlijke, wilde habitat gehaald. Zodra ze groot worden en niet meer zo gemakkelijk te houden zijn, worden ze gedood. Daarom moeten bedrijven die foto’s met dieren aanbieden, gemeden worden.

 

     2. Bezoek geen locaties waar dieren in gevangenschap gehouden worden

Helaas houden sommige restaurants en accommodaties exotische dieren in gevangenschap en soms worden ze zelfs als lekkernij aangeboden. Dit zijn succesvolle toeristische attracties. Geef aan dat je er niet aan mee doet en mijd deze locaties. Alleen dan wordt de vraag naar dieren in gevangenschap kleiner.

 

     3. Ondersteun geen voorstellingen met dieren erin

Op sommige plekken worden dierenvoorstellingen aangeboden, die voor de dieren zelf op geen enkele manier natuurlijk zijn. De dieren moeten dingen doen of zich menselijk gedragen. Er moet voor deze voorstellingen veel getraind worden en dat heeft een negatief effect op het welzijn van de dieren.

 

     4. Verwar dierenmishandeling niet met cultuur

Soms wordt een activiteit die er niet correct en diervriendelijk uitziet verkocht als cultureel erfgoed. Dierengevechten of traditionele festivals worden bijvoorbeeld als deel van de cultuur van een land gepresenteerd. Maar dat maakt deze activiteiten niet acceptabel. Dierenmishandeling valt niet goed te praten en mag in geen enkel geval getolereerd worden.

 

     5. Koop geen dierlijke producten als souvenir

Het klinkt logisch, maar toch willen we je nog een keer op het hart drukken om geen producten van bot of bont te kopen. Want daardoor ondersteun je praktijken zoals stroperij. Neem genoegen met foto’s en herinneringen als souvenir van jouw reis en ondersteun de markt voor onethische souvenirs niet.

 

 

Doe dit wel op safari:

     1. Bereid je goed voor

Bereid van tevoren je reis zelf voor. Daarmee voorkom je, dat je activiteiten opgedrongen krijgt die wilde dieren schaden. Op internet vind je veel handige informatie over verantwoordelijke safari‘s. Met onze handige safaritips ga je zeker goed voorbereid op reis.

 

     2. Reis met duurzame partners

Verantwoorde touroperators bieden geen activiteiten aan die schadelijk zijn voor wilde dieren. Ze houden altijd het welzijn van de wilde dieren en het milieu in de gaten en garanderen duurzame bezoeken in de natuurlijke leefomgeving. Deze aanbieders werken samen met lokale partners, voor wie het behoud van wilde dieren op de eerste plaats staat.

 

     3. Vraag naar de details

Wees niet bang om vragen te stellen over je reis. Legitieme liefdadigheidsinstellingen en natuurbeschermingsorganisaties vertellen je graag meer over hun inspanningen, terwijl de aanbieders die geen informatie delen bijna altijd hun werkelijke activiteiten verbergen achter loze verklaringen. Sommige bedrijven krijgen zelfs positieve feedback of een hoge ranking, ondanks de negatieve effecten die ze op het welzijn van dieren hebben. Vraag bijvoorbeeld hoeveel bezoekers per dag toegestaan zijn, hoe dicht een jeep bij de dieren mag komen, enzovoorts. Daardoor kom je er snel achter met welke maatregelen de leefgebieden van de dieren die je op jouw safari bezoekt, beschermd worden.

 

     4. Wees respectvol in het reservaat

Houd een respectvolle afstand tot de dieren aan en vraag de reisgids niet of je dichterbij mag komen. Blijf op de paden en luister naar de gids. Probeer in het reservaat zo min mogelijk sporen achter te laten, want je bent op bezoek in de leefruimte van wilde dieren

 

     5. Houd je aan de safari-etiquette

Neem, naast een respectvolle omgang met de dieren, een paar tips ter harte, zodat alle deelnemers op jouw safari een leuke tijd hebben en zich zo terughoudend mogelijk gedragen. Draag kleding met neutrale kleuren, om te voorkomen dat je dieren afleidt. Laat je telefoon opgeborgen en maak geen geluid. Ga vriendelijk met de andere deelnemers om en wees respectvol tegenover de reisgids.

 

Bij een reis met Africaventura weet je zeker dat je niet te maken krijgt met schadelijk dierentourisme. In tegendeel, wij ondersteunen de bescherming van wilde dieren. We stimuleren nooit onethische praktijken, zoals wandelingen met leeuwen of ritjes op de rug van een olifant. Bij ons draag je bij aan de bescherming van wilde dieren en vorm je geen beperking van de leefruimte van de dieren. Je krijgt op onze reizen altijd antwoord op al je vragen over het onderwerp safari’s, zodat je alles weet over een respectvolle omgang met wilde dieren.

Meer informatie over ethische omgang met wilde dieren vind je op World Animal Protection of Born Free.