10 Afrikaanse gerechten die je moet proeven

Bekijk onze reizen  

Wie Afrika bezoekt, gaat ook op culinair avontuur. Het eten is even gevarieerd en divers als het continent zelf en altijd een belevenis. De keuken is een essentieel onderdeel van de cultuur en de geschiedenis van een land en de verhalen van de mensen zijn onlosmakelijk verbonden met de gerechten die ze op tafel zetten.

Onze tip is: loop gewoon je neus of smaakpapillen achterna als je op culinaire safari in Afrika bent. Maar wat je wel écht moet proeven, zijn de volgende gerechten.

1) Braai, Zuid-Afrika

Braai

Braai. Bron: Canva

Als je je al verdiept hebt in de eetcultuur van Zuid-Afrika, staat braai waarschijnlijk op je lijstje. Op een braai – barbecue in het Zuid-Afrikaans – worden steaks, kip, koteletjes en de pittige boerewors perfect gegrild. Naast heerlijk eten is een braai in Zuid-Afrika vooral een sociaal gebeuren. Met muziek en een lekker drankje wordt de braai al snel een feestje. Kies je vlees en neem er bijvoorbeeld een heerlijke portie maispuree bij.

 

2) Zanzibar Pizza, Tanzania

 Zanzibar pizza

Bron: Oana Rua Nemes, Flickr

In Tanzania verwacht je misschien geen pizza, maar deze snack, afkomstig van het specerijeneiland Zanzibar, is een populaire lekkernij. Anders dan bij de pizza’s die je misschien kent, wordt bij de Zanzibar Pizza gekruid gehakt, groente en soms een ei of kaas in het deeg gevouwen. Daarna wordt de pizza knapperig gebakken en opgediend met een mango- of chilisaus. Er zijn ook zoete varianten van de pizza. Die zijn gevuld met banaan of chocolade. 2

 

3) Seswaa, Botswana


Seswaa

Bron: Canva

Dit is misschien wel het nationale gerecht van Botswana. Seswaa is rund-, kippen-, lams- of geitenvlees dat langzaam gestoofd wordt tot het heerlijk mals is. Het vlees wordt op het bot gegaard, samen met ui, zout en peper. Als de seswaa klaar is, wordt hij gegeten met maispap, maispuree of rijst. Seswaa wordt soms ook wel als pulled meat op een broodje gegeten. 

 

4) Piri-piri-kip, Mozambique 

Piri Piri Chicken

Bron: Canva

In dit iconische kipgerecht uit Mozambique kom je verschillende culturen tegen, bijvoorbeeld die van Portugal. Het is ook wel bekend onder de naam galinha a zambeziana. De pittige saus, waarin de kip gemarineerd wordt heet piri-piri, wat ‘peper-peper’ betekent in het Swahili. De saus bevat een mix van kruiden, waaronder de Afrikaanse bird’s eye chili – bij ons beter bekend als piri-piri – en wordt ook voor visgerechten gebruikt. Maar de variant met kip, met de klassieke mix van limoen, knoflook, kokosmelk en piri-piri-saus is het meest karakteristiek.

 

5) Kapenta, Zimbabwe en Zambia

Kapenta

Bron: Canva

Kapenta zijn twee vissoorten die zwemmen in de meren in deze Afrikaanse streek. Ze zijn ongeveer even groot en worden op dezelfde manier toebereid als sardientjes. Je kunt ze gebakken of gedroogd met maispuree eten. Gekookt in een stoofpotje heten ze sadza. Je eet de kapenta met je handen in plaats van met bestek.

 

6) Wild, Namibië

Venison

Bron: Canva

 In zuidelijk Afrika weten ze wel hoe ze wild moeten klaarmaken. De game lodges en restaurants in Namibië gaan prat op hun delicatessen, zoals zebra en wrattenzwijn. De Duitse invloed uit de koloniale tijd zie je terug in de keuken, waar sauzen en gerookt vlees erg populair zijn. Je komt er vleesspiezen tegen van struisvogel- of krokodillenvlees, waarbij het vlees wordt gemarineerd met kruiden en ingrediënten zoals chili, pindakaas en kokosmelk. Dat geeft de gerechten een unieke smaak en maakt ze bijzonder lekker. 

 

7) Ugali, Kenia en Tanzania

Ugali

Bron: Canva

Ugali is een basisgerecht in Kenia en Tanzania. Het is het dagelijkse eten van een groot deel van de bevolking. Het wordt gemaakt van mais en is een zetmeelrijk bijgerecht dat je met je handen eet. Het bevat veel calorieën en vult flink, maar is tegelijkertijd erg lekker en gezond. Bestel ugali bij je bonen, vis, curry of stoofpot en leer een essentieel ingrediënt van de Oost-Afrikaanse keuken kennen. 

 

8) Bunny Chow, Zuid-Afrika

Bunny chow

Bron: Canva

Dit gerecht heeft de schattigste naam van dit lijstje! Het komt uit Durban, Zuid-Afrika en is tegenwoordig als street food in het hele land populair. Het bestaat uit een uitgehold stuk brood, gevuld met curry. De curry kan op basis van vlees of groente zijn, maar is altijd pittig. In bunny chow zien we de invloed van de Indische cultuur op Zuid-Afrika terug. In de 19e eeuw, met de komst van Indische arbeiders, ontstond hier de Indische gemeenschap, die nog steeds een belangrijk deel uitmaakt van het sociale weefsel van Zuid-Afrika. 

 

9) Matapa, Mozambique


 Matapa bestaat uit casavebladeren met kokosmelk, pinda en knoflook. Het gerecht is simpel, maar heerlijk en uniek voor Mozambique. In tegenstelling tot veel andere gerechten op deze lijst, is deze schotel vegetarisch en vegan. Het kan gegeten worden met rijst, maar ook met verse krab of garnaal. 

 

10) Tongabezi Chicken Curry, Zambia


 Deze traditionele stoofpot uit Zambia is een complexe combinatie van kip, ui en knoflook met lemongrass, gember en chilipepertjes. De frisse kleur op je bord correspondeert met de pittige sensatie op je tong. Tongabezi wordt geserveerd met gebakken zoete aardappel, rijst en yoghurt. 

 

Als het water je nu al in de mond loopt, bedenk dan dat dit maar een fractie is van de heerlijkheden die Afrika te bieden heeft. Elk gerecht vertelt een verhaal en is een avontuur op zich. Op elk van onze bestemmingen, krijg je de kans om het beste van de streek te proeven: wining and dining langs de Garden Route in Zuid-Afrika of heerlijk traditioneel eten op de lokale markt in Mondesa in Namibië. Als je zin hebt in avontuur, kom dan met ons mee op een van onze komende reizen en geniet met al je zintuigen! 

 

Bekijk onze reizen  

Ontvang exclusieve reisaanbiedingen naar de meest unieke bestemmingen in Afrika

Contact

  • Contact
  • ✆ +31 55 808 0369
  • service@africaventura.nl
  • ma - vr | 09.00 - 16.00
  • Ventura TRAVEL Gmbh
  • Lausitzer Str. 31
  • 10999 Berlin, Germany

2022 Africaventura , een merk van Ventura TRAVEL GmbH Alle rechten voorbehouden